“Solliciteren is hoop op een beter leven”, dat is het motto van Aaltje Vincent, dat altijd in mijn hoofd blijft hangen. Met bijna 50.000 volgers op LinkedIn kun je deze naam niet missen als je het over recruitment hebt. We raakten regelmatig aan de praat op LinkedIn en dat leidden tot een ontmoeting op een van de evenementen van Recruiters United. Ik moest haar natuurlijk spreken voor mijn boek als we het hebben over de verantwoordelijkheden van een recruiter.
“Transparantie is de belangrijkste taak van een recruiter”, vertelt Aaltje aan het begin van ons interview. Dat betekent dat je als recruiter eerlijk bent over wat de functie nu écht inhoudt. Maar het betekent ook dat je transparant bent over hoe het sollicitatieproces verloopt en goed bereikbaar bent voor de kandidaat als recruiter. Wil je daar een volgende stap in zetten als recruiter? Zorg er dan voor dat een kandidaat als eerste een kopje koffie kan drinken met iemand nog voordat er gesolliciteerd wordt.
Informeel kennismaken met een collega
“Koffiedrinken met een vakgenoot tijdens de informele kennismaking in plaats van met de leidinggevende”, legt Aaltje uit. Dat is heel anders dan wanneer je met een leidinggevende praat. Vakgenoten duiken in de inhoud. Plus je ontdekt hoe iemand werken bij de organisatie ervaart. Volgens een voorbeeld van Aaltje wordt dit bij Rijkswaterstaat al volop gedaan: “Ieder team biedt iemand aan die koffie drinkt met mensen die interesse hebben. Het is dus altijd iemand met voldoende inhoudelijke kennis.”
Informeel kennismaken zet de deuren laagdrempelig open. Hoe fijn is dat? Toch is het belangrijk om een nuance aan te brengen. Als corporate recruiter kun je dit introduceren bij jouw organisatie. Voor bureau recruiters – met verschillende klanten – is dit net weer ietsje anders. Zo is in de Recruitercode opgenomen dat een recruiter op de hoogte is van het hele proces. Je kunt dus als bureau recruiter wél het informeel kennismaken stimuleren bij jouw klanten en er zorg voor dragen dat dit goed wordt uitgevoerd.
Wanneer start het recruitmentproces?
Volgens Aaltje begint het proces bij het eerste contact met iemand die bij de nieuwe werkgever werkt. Dus stel je voor dat jij met een corporate recruiter belt en daarna informeel kennismaakt, dan start het proces bij de corporate recruiter. Stel je voor dat je als recruiter in contact blijft met oud-medestudenten of oud-collega’s. Op het moment dat je een nieuwe collega zoekt, komen deze mensen in jouw netwerk in aanraking met de vacature. Ze maken dus kennis met het bedrijf middels een vacature die jij plaatst. Zo ben jij als recruiter het eerste contactmoment en dus de start van het proces. Zo is iedereen van het bedrijf een visitekaartje op het gebied van employer branding.
Stel je voor dat iemand je afsnijdt op de snelweg. Het is een bedrijfsbus waar een grote sticker op staat die zegt: we zoeken nieuw personeel. Zou jij bij dit bedrijf nog solliciteren? Waarschijnlijk niet. Het recruitmentproces start op het eerste moment dat je met iemand van het bedrijf in contact komt. Ook dit soort situaties horen daar dus bij. “Bedenk dus altijd hoe je overkomt als je zoekt naar nieuwe collega”, voegt Aaltje toe.