Hoe maak je kennis met de cultuur van een organisatie als recruiter?

Als recruiter maak je kennis met de hiring manager, voordat je start met werven. Je wilt niet alleen weten welke vacature er open komt. Het is belangrijk dat je een goed beeld krijgt van de cultuur van de organisatie. Leer het wervingsvraagstuk goed te begrijpen, word een sparringpartner voor jouw hiring manager en duik in de cultuur.

Voordat we verdergaan met deze blog is het belangrijk om te zeggen dat dit voor bureau- en corporate recruiters iets anders werkt. Wanneer je een corporate recruiter bent, is de kans groot dat je de cultuur van de hiring manager al kent. Het is tenslotte de cultuur van jullie werkgever. Toch kan het ook goed zijn om als corporate recruiter soortgelijke gesprekken met de hiring manager te voeren, omdat je de cultuur dan toch vanuit een ander perspectief ziet. Daarnaast zijn er binnen teams vaak ook subculturen, dus het kan nooit kwaad om deze blog goed door te nemen.

Als bureau recruiter is de kans groot dat je niet elke week op locatie werkzaam bent. Natuurlijk voer je gesprekken, breng je een bezoek en heb je contact over de voortgang van de procedure. Maar je bent als bureau recruiter geen onderdeel van de organisatie waarvoor je werft – dus een kennismaking met de hiring manager is gewenst. Het liefst doe je dit op locatie. Je spreekt af met de hiring manager, leert elkaar beter kennen en brengt zo in kaart wat het wervingsvraagstuk is. Deze stap is voor zowel bureau- als corporate recruiter hetzelfde.

Het wervingsvraagstuk goed begrijpen

Als recruiter doe je een kennismaking of intake met de hiring manager om te begrijpen wat het wervingsvraagstuk is. Meestal staat de vraag van de hiring manager hierin centraal: een collega vertrekt waardoor er een plek opgevuld moet worden of de organisatie groeit snel waardoor extra mensen nodig zijn om deze groei te faciliteren. Een belangrijke notitie om hierbij te maken is dat dit dus de klassieke manier van kennismaken is: de hiring manager roept en de recruiter voert uit.

Grote kans dat je met een vol notitieblokje én een vol hoofd terug komt van dit gesprek. Om in de termen van mijn boek te blijven zou ik willen zeggen: ga aan het roer staan tijdens dit gesprek. Jij bent de recruiter en daarmee dus regisseur van het recruitmentproces. Je neemt de touwtjes in handen en daagt de hiring manager positief uit om verder na te denken dan zijn of haar neus lang is. In plaats van te kijken naar wie er nu nodig is omdat er een gat valt, kijk je met de hiring manager naar de ambitie voor de lange termijn. Waar wil de organisatie naartoe en wie is daar voor nodig?

Door met een toekomstgerichte blik het gesprek aan te gaan ben je niet alleen een uitvoerder, maar ook een strategisch partner voor jouw hiring manager. Heb je een goed beeld bij de ambitie van de organisatie? Dan is het tijd om een beter begrip van de cultuur te krijgen.

Waarom is inzicht in de cultuur belangrijk?

Een kandidaat kan perfect zijn voor de functie, maar omdat werken in loondienst bijna altijd teamwork is, is het ook belangrijk dat de kandidaat past in de werkomgeving. Ik ben mij er goed van bewust dat dit voor generalistische functies belangrijker is dan bij specialistische functies. Binnen een specialistische rol is meer schaarste op de arbeidsmarkt, dus dan ben je vaak al blij als je een uitermate geschikte kandidaat vindt voor de functie.

Over het algemeen zijn er voor generalistische functies meer kandidaten om uit te kiezen. Ik heb zelfs weleens gezegd dat het belangrijker is om een match met de cultuur te hebben dan iemand met een beter cv / profiel. Vaardigheden kun je trainen, maar een match met de cultuur niet. Natuurlijk kan een band tussen collega’s groeien. Maar wanneer jouw voorkeursgedrag meer richting kalmte en in structuur werken neigt, kom je waarschijnlijk niet goed tot je recht in een zeer competitieve en dynamische omgeving. Dit zijn natuurlijk vrij algemene en generaliserende voorbeelden, maar het is vooral om een idee te geven van hoe belangrijk de cultuur is.

Als recruiter wil je dus een goed beeld van de cultuur krijgen voor de goede invulling van vacatures. Jij bent als recruiter (bureau of corporate) ook een visitekaartje van de organisatie waar je voor werft – dus dan is het belangrijk dat je de cultuur goed naar een kandidaat weet te vertalen. Daarnaast helpt het je ook beter de juiste kandidaat te vinden, omdat je van tevoren kunt filteren wie wel of niet in deze cultuur past. Dit neem je dan weer mee in je communicatie met de kandidaat en je recruitment marketing.

Maar, hoe krijg je dan beeld bij de cultuur van de organisatie waar je voor werft? Zeker wanneer je hier niet werkzaam bent. Je leert de cultuur vooral kennen door middel van gesprekken. Hoe voer je dan zo’n goed gesprek? In mijn boek heb ik verschillende vragenlijsten toegevoegd om het gesprek te voeren en de cultuur te leren kennen. Een greep uit de vragen:

  • Wat kenmerkt de cultuur van de organisatie?
  • Hoe uit zich dit bijvoorbeeld in de overlegstructuur, activiteiten buiten werktijd en de rol van management?
  • Wat zijn de kernwaarden van de organisatie?
  • Hoe uiten deze zich concreet op de werkvloer?
  • Is de ambitie van de organisatie bij iedereen bekend?

Tips voor een bureau recruiter

Door een intensieve samenwerking leer je de cultuur automatisch beter kennen. Logisch. Je voert gesprekken met kandidaten. Daarnaast geef je de hiring manager geregeld updates. Hierdoor ben je ook in contact met elkaar! Wat kun je als bureau recruiter nog meer doen?

  • Voer een goed gesprek met de hiring manager;
  • Spreek met collega’s van de hiring manager;
  • Werk zo nu en dan op locatie.

Tips voor een corporate recruiter

Als corporate recruiter ben je waarschijnlijk onderdeel van de organisatie. Dat betekent dus ook dat je de cultuur al kent. Toch is het belangrijk om hier regelmatig over te spreken met de hiring manager. Als recruiter werk je meestal binnen een ander team en elk team heeft ook subculturen. Wat is nog meer belangrijk om grip te houden op de cultuur?

  • Blijf in gesprek met de hiring manager;
  • Spreek regelmatig directe collega’s van het team;
  • Betrek directe collega’s meer tijdens de werving.

Mijn naam is Joris (1978). Ik ben ondernemer, trainer en coach in het recruitmentvak. Ik groeide op in een mensgericht en warm gezin. Geen wonder dat het recruitmentvak mij zo heeft gepakt. Daarnaast ben ik oprichter en bedenker van LEF Recruitment en medeoprichter van LEF Green, LEF Marketeers en LEF Groep.

Met mijn jarenlange ervaring in het vak weet ik als geen ander hoe een match op een menselijke manier tot stand moet komen. Hoe blijf je opvallen bij de kandidaat en hiring manager? Niets voor niets zijn er veel relaties waarmee ik al jaren contact heb.

Naast de zakelijke ontwikkeling van de labels van LEF Groep, train en coach ik met veel plezier vakgenoten naar een strakker en opvallender proces. Het is mijn persoonlijke missie om recruitend Nederland te inspireren middels content, trainingen en toffe producten zoals mijn boek.