Dat de inzet van video belangrijk is, hebben we al regelmatig gehoord. Bij LEF Recruitment, LEF Green en Expert in Recruitment maken we actief gebruik van video. Het platform Jobstoryz draait zelfs helemaal op video: een match faciliteren op basis van bedrijfscultuur. Met video breng je die bedrijfscultuur zelfs digitaal goed over. In mijn nieuwe blog vertel ik je over de jobclip: wat is het? Hoe start je met de jobclip? En wat is de toegevoegde waarde van deze specifieke vorm van video?
De afgelopen twee weken ben ik met LEF en Patrick van den Heuvel, van het productiebedrijf Cinefy, op pad geweest. We hebben vier relaties van LEF bezocht, om jobclips op te nemen voor openstaande vacatures. Een jobclip is dus een aanvullende video bij jouw vacature, waarbij je de vacature introduceert, de belangrijkste taken benoemt en (directe) collega’s aan het woord laat om de sfeer en bedrijfscultuur over te brengen. Zo krijgt de kandidaat een goed beeld van met wie hij/zij straks gaat werken en of de bedrijfscultuur de kandidaat aanspreekt.
Het verschil tussen een jobclip en bedrijfsfilm
Ik vind video erg belangrijk. Niet alleen voor de marketing van een bedrijf, maar ook tijdens het recruitment proces is video onmisbaar geworden. Met video voeg je een nieuwe dynamiek aan de wervingsfase toe. Waar voorheen voornamelijk tekst werd gebruikt, kun je met video daad bij woord voegen en ook laten zien waar je voor staat. Een populair marketingprincipe, show don’t tell, (dus laten zien waar je voor staat in plaats van dat alleen benoemen) wordt hiermee bekrachtigd. Je kunt dus heel goed vertellen dat jullie een fantastische bedrijfscultuur hebben, maar laat dat liever zien door collega’s aan het woord te laten.
In het kader van employer branding (dus het neerzetten van jouw werkgeversmerk) is video ook gebruikelijk. Wij adviseren onze relaties vanuit LEF Recruitment en LEF Green daarom altijd om ook een bedrijfsfilm te maken. Deze video dient ter ondersteuning van jouw werkgeversmerk, waarmee je niet alleen vertelt waar je voor staat, maar ook laat zien hoe die visie tot uiting komt op de werkvloer. Een bedrijfsfilm gaat dus over het hele bedrijf, oftewel het complete merk.
Een jobclip daarentegen is heel specifiek gericht op een openstaande vacature of desbetreffende afdeling binnen het bedrijf. Waar je met een bedrijfsfilm het complete bedrijf in beeld brengt, richt je je met een jobclip tot het werven van kandidaten die een nieuwe werknemer zouden kunnen worden. Daarmee verandert dus ook direct de inhoud van deze twee video’s. Een bedrijfsfilm gaat over een algemene sfeer en bedrijfscultuur. Een jobclip heeft als vereiste het bespreken van de vacature, waardoor je altijd een introductie en de belangrijkste taken van die vacature in de video terugziet. Mocht je met de jobclip aan de slag gaan, is het belangrijk dat je de verschillen kent.
Zo voorkom je dat je ineens een bedrijfsfilm in plaats van een jobclip krijgt… 😉
De voordelen van een jobclip
Ondanks dat veel professionals weten dat video belangrijk is, lukt het bedrijven nog niet altijd om mee te gaan met deze trend. Er zijn namelijk nog steeds een heleboel bedrijven die video niet inzetten tijdens hun marketing, laat staan dat ze dit waardevolle middel tijdens de wervingsprocedure gebruiken. Je hebt dus nog steeds de mogelijkheid om je te onderscheiden met video. Niet alleen doordat de video van goede kwaliteit is, maar ook omdat het inzetten van video nog steeds niet per se een standaard wervingsmiddel is.
Een tweede voordeel – naast het onderscheidende vermogen – biedt de jobclip je de mogelijkheid meer persoonlijkheid aan jouw bedrijf te geven. Met alleen een tekstuele vacature is dat toch moeilijker en dat komt omdat je door middel van tekst nooit een écht gezicht ziet, behalve als er foto’s aan de vacature worden toegevoegd. Door het bewegende beeld en geluid dat je bij een video hoort krijg je direct kijk op wie jouw potentiële collega’s zijn. Dat roept een gevoel van herkenbaarheid en hopelijk ook saamhorigheid op. Dit zijn allerlei positieve emoties die kandidaten opdoen tijdens het bekijken van jouw vacature door middel van een jobclip!
Een ander en ook zeker niet geheel onbelangrijk voordeel van een jobclip is dat het de algemene vindbaarheid van jouw vacature vergroot. Video wordt steeds belangrijker voor Google en er worden zelfs voorspellingen gedaan dat YouTube in de toekomst de meest gebruikte zoekmachine gaat worden. Om op deze ontwikkelingen in te spelen, is het zeker goed om video als een vast onderdeel van de marketing- en wervingsstrategie op te nemen.
Met de start van een YouTube-kanaal, waarbij je alle beschikbare job clips online plaatst heb je een streepje voor bij Google, maar ook op YouTube. Daarnaast is het voor kandidaten ook makkelijker om sneller door te klikken naar andere vacatures, omdat zij gemakkelijk nieuwe video’s aangeboden krijgen van hetzelfde bedrijf. Wellicht zit jouw marketingmanager er niet tussen, maar ontvang je wel een sollicitatie voor die nieuwe HR-functie die openstaat!
Starten met de inzet van de jobclip
Ben je al overtuigd dat een jobclip niet mag ontbreken binnen jullie wervingsstrategie? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Ik zet graag een aantal stappen uiteen waarmee je een kickstart hebt op het gebied van jobclips:
1. Breng in kaart welke vacatures er openstaan
Maak een overzicht van alle vacatures die openstaan en welke vacatures je kunt aanvullen met een jobclip. Door dit overzicht heb je direct zicht op hoeveel video’s er gemaakt moeten worden.
2. Neem contact op met een professional
Je wilt geen video’s die onprofessioneel zijn. Dat zou de sfeer van een video niet ten goede komen. Dus tenzij jullie een professionele videoproducer in huis hebben is het inschakelen van een professional een goed idee. Deze professional kan niet alleen helpen met de techniek, maar ook met het creatieve en strategische proces van de jobclips.
3. Ontwikkel een script of een algemene richtlijn
Het is belangrijk dat de invulling van de video’s juist is. Je kunt ervoor kiezen om een zelfde introductie en einde van de video in te zetten, want op die manier creëer je herkenbaarheid. Herkenbaarheid voor jouw werkgeversmerk, waarmee je een positief zaadje in het hoofd van de kijker plant. Zorg dus dat er een vast framework komt voor de job clips, waarbij bijvoorbeeld soortgelijke sfeerbeelden en dergelijke terugkomen.
Dit kun je natuurlijk als team oppakken, maar je kunt er ook voor kiezen om dit samen met de professional te bespreken. Die weet uiteindelijk ook goed te bepalen wat er nodig is om een geweldige jobclip te maken.
4. Voorbereidingen treffen
Zorg dat je de opnames van een jobclip goed voorbereidt. Wanneer je dit niet doet is de kans groter dat een draaidag in de soep loopt, terwijl dit helemaal niet nodig is. Het opnemen van jobclips moet leuk en gezellig zijn met een professioneel en doelgericht resultaat. Houd er rekening mee dat iedereen zijn/haar tekst leert en weet wat zijn/haar taak is op een draaidag.
5. Draaien maar!
Wanneer alle voorbereidingen getroffen zijn en iedereen weet wat hen te doen staat rest jullie niks anders dan de video(’s) op te nemen. Yes! Het valt reuze mee. De tijd die nodig is een opname te maken is beperkt en het resultaat is er sneller dan je denkt. In korte tijd heb je fantastische jobclips om te gebruiken. Succes!
Ben jij een werkgever en heb je oren naar een nieuwe manier van werven? Neem contact met mij op om samen de mogelijkheden te bespreken. Ik denk graag met jou mee over hoe jij op een innovatieve manier personeel vindt, werft en bindt. Bel, mail of app mij via 06-46013627.