Het curriculum future biedt een concrete blik op de toekomst. Ondernemers en/of managers kunnen namelijk beter ontdekken wat kandidaten in de toekomst gaan betekenen voor een organisatie. Voor kandidaten is het fijn omdat zij in een eerder stadium al kunnen ontdekken of een bedrijf past bij de eigen ambities. Al eerder schreef ik over het curriculum future en de inhoud. Nu geef ik dat verhaal graag een vervolg om je tips te geven over hoe je een curriculum future inzet bij een vacature.
Vorige week kreeg ik een interessant artikel doorgestuurd. Een artikel over een whitepaper, ontwikkeld door Velde en gedeeld op Werf &. In deze whitepaper wordt onderzocht en beschreven hoe je moeiteloos het beste talent blijft binden aan je organisatie. Dat vinden wij bij LEF Recruitment, LEF Green, Jobstoryz én Expert in Recruitment natuurlijk zeer interessant. Het ‘oude’ denken, waarbij werknemers enkel een middel zijn om een bedrijfsdoel te bereiken is voorbij.
De huidige tijdsgeest
Dat is maar goed ook, want deze manier van werken past niet meer bij de huidige tijdsgeest. We denken steeds meer na over zingeving en betekenis. We vinden het belangrijk dat ons werk een bijdrage levert aan de wereld of het leven van een ander, waardoor het op de werkvloer meer gaat over betrokkenheid bij elkaar en jouw werk.
Deze verschuiving van waarden op de werkvloer, hebben op ons complete vakgebied een (positieve) impact. Zo begint de bedrijfscultuur steeds zwaarder te wegen binnen het criterium van een kandidaat. Is er een match op de cultuur? Dan is de kans groot dat een kandidaat sneller overstag gaat dan bij een minder passende cultuur. Het zijn allemaal kleine veranderingen binnen ons werkend leven die uiteindelijk samen verantwoordelijk zijn voor een grote verandering en innovatie.
Samen vooruit kijken
Een andere verandering die ik veel voorbij zie komen is dat organisaties het steeds belangrijker vinden om vooruit te kijken, niet alleen achteruit. Wat ik daarmee bedoel is dat veel organisaties een kandidaat selecteren op basis van activiteiten uit het verleden (cv). Het cv is het meest bekende selectiemiddel dat we tijdens een sollicitatieprocedure gebruiken. Op het cv vind je basisgegevens, opgedane werkervaring, relevante opleiding(en) en actuele competenties en vaardigheden.
Met het cv wordt echter bijna niet naar de toekomst gekeken. Er wordt aan kandidaten niet gevraagd hoe ze zich hopen te ontwikkelen, welke concrete ondersteuning ze daarbij nodig hebben en hoe deze ontwikkeling waarde toevoegt voor de werkgever. Met het curriculum future bied je daar een alternatief voor. Het curriculum future is namelijk een tool die kandidaten helpt toekomstambities kenbaar en concreet te maken.
Met bijkomende voordelen voor de werkgever natuurlijk, want hij/zij krijgt een idee van wat iemand in de toekomst voor een organisatie kan betekenen. Ik schreef eerder een uitgebreid blogartikel over de betekenis van het curriculum future.
In de whitepaper van Velde kwam naar voren hoe belangrijk de bedrijfscultuur is voor een goed presterend team en dat je de cultuur niet in één keer door nieuw beleid kan veranderen. Dat gaat stap voor stap, medewerker voor medewerker. De bedrijfscultuur wil je natuurlijk ook meegeven aan nieuwe medewerkers. Een goede bedrijfscultuur helpt je om de bedrijfsdoelen makkelijker te behalen. Daarom is het belangrijk dat de ambitie van het bedrijf én de ambitie van een kandidaat dus met elkaar matchen. Maar, hoe kun je dat achterhalen? Door het toevoegen van een curriculum future bij een vacature.
Bedrijfsambities naar voren halen
Daarmee worden de bedrijfsambities en bedrijfscultuur niet alleen iets voor tijdens de onboarding, maar wordt het al actief meegenomen tijdens de sollicitatieprocedure. Neem in de vacaturetekst op dat jullie met een curriculum future werken en leg kandidaten uit hoe zij er eentje ontwikkelen.
Tip: Maak tijdens de vacature al duidelijk hoe de ambitie van het bedrijf eruitziet. Licht daarbij ook toe hoe jullie er over een jaar verwachten bij te staan en hoe een nieuwe medewerker bijdraagt aan deze ambitie voor het komende jaar. Dit biedt concrete informatie voor de kandidaat die afgestemd is op de ambitie van het bedrijf. De kandidaat krijgt vervolgens beter inzicht of de bedrijfsambitie ook bij bij hem/haar past.
Wanneer je het curriculum future meeneemt tijdens de werving- en selectieprocedure voer je andere gesprekken dan die er nu voornamelijk tussen kandidaat, recruiter en organisatie zijn. Er wordt veel gesproken over het verleden en opgedane ervaring, maar als je een vooruitstrevend bedrijf bent is het minstens zo interessant om een toekomstperspectief te schetsen. Op die manier bied je perspectief voor nieuwe kandidaten, maar kan je ook beter je eigen strategie vormgeven. Je weet namelijk beter in te schatten hoe een toekomstige werknemer een rol kan spelen binnen de bedrijfsambitie(s).
Het curriculum future als gespreksonderwerp
Mijn eerste tip is dan ook om in de vacaturetekst al duidelijk te maken dat jullie met een curriculum future werken én hoe een kandidaat dit document vorm kan geven. Vanuit daar is het belangrijk dat het curriculum future ook wordt meegenomen tijdens de verdere duur van het sollicitatieproces. Anders heeft het natuurlijk weinig nut.
Door het curriculum future een gespreksonderwerp te maken tijdens het sollicitatiegesprek, wordt de rol van het curriculum future steeds prominenter. Jullie kunnen er samen induiken, waardoor de kandidaat zijn/haar document kan toelichten en jij als recruiter (en/of organisatie) kan bekijken hoe dit matcht met de bedrijfsambitie(s). Wanneer een kandidaat uiteindelijk gekozen wordt, geef je ook binnen de onboarding en de beoordelingscyclus het curriculum future een rol!
Belangrijke vragen over het curriculum future
Let er tijdens de sollicitatiegesprekken op dat het gesprek niet één kant opgaat. Ik zie het in de praktijk vaak gebeuren dat een manager of ondernemer erg enthousiast is over het bedrijf en de ambities, waardoor er alleen maar daarover gepraat wordt. Maar je wilt natuurlijk wél de kandidaat tegenover je kunnen doorgronden. Daarom heb ik een aantal vragen op een rij gezet die je kunnen helpen om een goed gesprek rondom het curriculum future van een kandidaat te voeren:
1. Wat is jouw rol binnen de ambitie die wij als bedrijf hebben?
2. Over welke competenties beschik je al om die rol op je te nemen en welke aanvullende vaardigheden/competenties kan je nog ontwikkelen?
3. Wat heb je nodig om die aanvullende vaardigheden/competenties te ontwikkelen?
4. Wat is de rol van de organisatie om deze ontwikkeling te faciliteren?
5. Welke verantwoordelijkheden neem jij om deze ontwikkeling te faciliteren?
Wanneer je het moeilijk vindt om de focus op de kandidaat te leggen tijdens zo’n gesprek, zou ik je willen aanraden om met een ervaren recruiter te werken. Toevallig ken ik er wel een paar. 😉 Deze vragen bieden je houvast om de match niet alleen op het traditionele cv te maken, maar ook met een oog voor de toekomst. Bij LEF Recruitment en LEF Green is het curriculum future een belangrijk onderdeel van onze selectieprocedure maken. Op die manier blijft een duurzame match ook gericht op de toekomst en langetermijnsamenwerking.
Ben jij een werkgever en heb je oren naar een nieuwe manier van werven? Neem contact met mij op om samen de mogelijkheden te bespreken. Ik denk graag met jou mee over hoe jij op een innovatieve manier personeel vindt, werft en bindt. Bel, mail of app mij via 06-46013627.