5 x voordelen van een kantoorhond

In september 2020 breidden we ons gezin uit met… Willem! Een Australian Cobberdog, die perfect werd gematcht met onze persoonlijkheden en thuissituatie. De komst van Willem zette onze wereld wel even op z’n kop, want zorgen voor een puppy (die volledig afhankelijk van je is) heeft meer voeten in de aarde dan je in eerste instantie zou denken. Toch is de keuze voor Willem altijd bewust geweest en hebben we er nooit spijt van gehad. Je krijgt er ook zoveel voor terug!

Omdat we Willem niet alleen wilden laten of constant naar een oppas wilden brengen, maakten wij de keuze om Willem mee te nemen naar het kantoor van LEF Recruitment en LEF Green. Ik moet daarbij wel meteen zeggen dat wij sinds maart 2020 eigenlijk niet meer met het complete team op kantoor zijn geweest, vanwege het thuiswerkadvies. Het team heeft daarom ook hybride gewerkt sinds het uitbreken van de pandemie, dus zodra er wel collega’s op kantoor waren was dit heel beperkt én met afstand.

Maar wanneer ik dan op kantoor was, samen met het toegestane aantal collega’s, was Willem van de partij. Het hebben van een kantoorhond voegt een nieuwe dynamiek aan je werkdag en team toe. De standaardreactie is toch voor ieder teamlid om een momentje met Willem te spenderen en hem te vertroetelen.

Het hebben van een kantoorhond kent dus fijne voordelen voor het team en dus indirect het bedrijf. Ik zet vijf voordelen voor je op een rij, zodat jullie als team toch eens kunnen overwegen of een kantoorhond een goed idee is.

1. Stimulans voor beweging

Een blokje om doen tussen focus taken door? Het is zó belangrijk om om de zoveel tijd even de benen te strekken en een blokje om te doen. Helaas gebeurt het in praktijk minder vaak, hoe regelmatig onze Apple Watch of Fitbit ook een melding geeft dat we op moeten staan om te bewegen. In de waan van de dag is het erg makkelijk om die melding te negeren en te denken dat je die extra stappen vanavond wel neemt… om vervolgens thuis op de bank te ploffen en daar niet meer vanaf te komen voordat je gaat slapen.

Met een kantoorhond heeft in ieder geval een van jullie op kantoor niet de keuze om te blijven zitten, want een hond(je) zal toch regelmatig uitgelaten moeten worden. Zeker een puppy kan niet zomaar zijn behoeften vasthouden omdat je nog even die taak moet afmaken. In eerste instantie ben je niet blij dat je van je werk af moet om de hond uit te laten – maar zodra je buiten bent, de frisse lucht inademt en weer met een opgeruimder hoofd terugkomt ben je kleine collega met vier poten dankbaar.

Mentale vitaliteit is een belangrijk thema op de werkvloer, zeker sinds het uitbreken van de coronacrisis. Mentale vitaliteit gaat niet alleen over wat zich in je hoofd afspeelt, maar ook hoe de verbinding met jouw lichaam is. Een kantoorhond helpt je meer te bewegen tijdens de werkdag en dat heeft een positief effect op je (mentale) vitaliteit!

2. Bevordering onderling contact

Wanneer je met een team op kantoor zit is het belangrijk dat de band onderling goed is. Tijdens een drukke werkdag is het nogal makkelijk om elkaar te vergeten of elkaar zelfs af te snauwen. Een hond vindt het niet leuk als je hem/haar geen aandacht geeft en grote kans dat hij/zij dit ook duidelijk maakt met een blaf of een piep. Dat is maar goed ook! Door even van je gewone werk af te komen en samen met een collega aandacht aan de hond te besteden, versterk je ook de onderlinge band tussen jou en je collega’s.

‘Wat is ‘ie lief, hè?’

Grote kans dat deze zin een aantal keer voorbij komt tijdens een gesprek met je collega’s. Samen een trouwe viervoeter adoreren heeft een verrassend positief effect voor een team.

3. Een medicijn voor ziekteverzuim

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat ziekteverzuim op de werkvloer een serieus probleem is, waardoor we naarstig op zoek zijn naar manieren om dit percentage terug te brengen. In dit geval is minder altijd beter. Een kantoorhond kan het probleem van een hoog ziekteverzuim niet oplossen, maar kan wel een belangrijke rol in de bestrijding hiervan spelen.

Een kantoorhond vermindert namelijk stress, omdat bij de omgang met een kantoorhond het gelukshormoon oxytocine vrijkomt. Dit gelukshormoon is een neuropeptide die als hormoon en neurotransmitter fungeert. Daarmee speelt het een belangrijke rol bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. Dat verklaart dus ook waarom het een band schept tussen collega’s om samen voor een kantoorhond te zorgen.

Door de positieve hormonen die een kantoorhond oproept, mag geconcludeerd worden dat de kantoorhond stress vermindert en daarmee dus een belangrijk onderdeel binnen het voorkomen van ziekteverzuim kan zijn.

 4. Speeltijd vergroot creativiteit

Loop je vast tijdens het schrijven van die belangrijke e-mail? Is er een vraagstuk dat je niet opgelost krijgt? Het kan helpen om niet langer te peinzen over waar je tegenaan loopt, maar juist uit de materie te stappen en iets compleet anders te doen. In het boek Play, geschreven door Stuart Brown legt hij uit waarom het voor volwassenen belangrijk is om te spelen en te ontspannen. Speeltijd heeft een positief effect op het mentaal en emotioneel welzijn, waardoor creativiteit, productiviteit en oplossingsgericht denken gestimuleerd wordt.

Het is logisch dat je tijdens een overpeinzing op kantoor niet de legoblokjes uit de kast pakt en een kasteel bouwt. Spelen met een kantoorhond biedt een alternatief. Een hond is dol op spelen en zal met liefde en plezier jouw aandacht ontvangen voor een potje ravotten op de werkvloer. Hond blij en jij blij omdat je voor een moment uit de materie stapt en je hoofd leegmaakt. Het is ook leuk om met het team, in de pauze bijvoorbeeld, samen met de hond naar buiten te gaan om met een bal of frisbee over te gooien.

Dan heb je tijdens de werkdag direct een activiteit voor teambuilding. Hoe fijn is dat?

5. Vergroot het vertrouwen in elkaar

Wanneer er een trouwe viervoeter te gast is op kantoor is het belangrijk dat er afspraken gemaakt worden over de verzorging. Een hond pakt immers niet zelf zijn eten uit de koeling of gaat zelfstandig naar het toilet. Het is fijn om samen met je collega’s afspraken te maken over wie jullie gast eten en drinken geeft, met hem/haar speelt en een blokje om doet om in de behoeftes van jullie viervoeter te voorzien.

Het uitbesteden en doorgeven van taken is anders dan daadwerkelijk zorg dragen voor een levend wezen. Naast dat een hond creativiteit vergroot en stress vermindert, helpt een kantoorhond dus ook bij het versterken van vertrouwen onderling. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het gelukshormoon oxytocine waar we het al eerder over hadden.

Vooruitstrevend en toevoeging voor de cultuur

Voor vooruitstrevende bedrijven, bedrijven die de cultuur belangrijk vinden, is het dus absoluut interessant om de adoptie van een kantoorhond te overwegen. Zorg wel dat jullie als team die keuze maken en dat het vooraf al duidelijk is wie welke taken oppakt en hoe jullie dit vormgeven als team. Je wilt te allen tijde voorkomen dat het zorgen voor jullie nieuwe collega/vriend stress oplevert in plaats van vermindert – dus opnieuw is communicatie onmisbaar op de werkvloer.

Wij zijn bij LEF Recruitment en LEF Green in ieder geval heel blij met de komst van Willem. Wanneer verwelkomen jullie een harige vriend(in) binnen jullie team?

Ben jij een werkgever en heb je oren naar een nieuwe manier van werven? Neem contact met mij op om samen de mogelijkheden te bespreken. Ik denk graag met jou mee over hoe jij op een innovatieve manier personeel vindt, werft en bindt. Bel, mail of app mij via 06-46013627.