Vaste vakantiedagen loslaten – dit is waarom

Sommige bedrijven jaagt het de angst aan, sommige bedrijven zijn er al mee begonnen. Het loslaten van vaste vakantiedagen, zodat werknemers zélf bepalen wanneer zij vakantie of verlof nemen. Als oprichter van twee bedrijven, heb ook ik ervoor gekozen om mijn medewerkers deze ruimte te geven. Vaste vakantiedagen loslaten geeft mijn medewerkers meer vertrouwen, verantwoordelijkheid en ruimte. Ik leg uit waarom je het als bedrijf ook wil doen.

Een werknemer heeft recht op minimaal twintig vakantiedagen per jaar. Dat zijn omgerekend twee weken en nog een paar dagen. Voor sommige werknemers ligt dit aantal dagen hoger, omdat zij meer werken. Het aantal vakantiedagen wordt namelijk gebaseerd op vier keer het aantal uur dat je per week werkt. Werk je bijvoorbeeld vijfentwintig uur per week, heb je recht op honderd vakantie-uren per jaar. Dat is volgens de Rijksoverheid de manier waarop vakantiedagen worden bepaald. 

Mijn werknemers hebben dus recht op minimaal twintig vakantiedagen die ze moeten opnemen. Het voordeel van vakantiedagen is dat het loon alsnog wordt doorbetaald. Een paar maanden geleden besloot ik om vaste vakantiedagen los te laten. Ik vind namelijk dat mijn collega’s zelf moet kunnen bepalen hoeveel vakantiedagen zij nodig hebben. Het is ook eigenlijk best gek dat ik als ondernemer daarover zou moeten bepalen. 

Meer verantwoordelijkheid en vertrouwen

Door vaste vakantiedagen los te laten, geef je medewerkers meer vertrouwen. Je gaat uit van het goede van de mens en denkt dus niet dat werknemers hier misbruik van maken. Dat is dus bij ons, bij LEF Recruitment en LEF Green ook niet gebeurt. Sterker nog: Iedereen weet dat zij zelf mogen bepalen hoeveel vakantiedagen zij opnemen. Onderling hebben we goede afspraken gemaakt, zodat het ook onderling geregeld wordt. 

Zo hebben we de afspraak gemaakt dat tot twee dagen verlof ik als werkgever niet op de hoogste wordt gesteld. Collega’s bespreken onderling het verlof met elkaar. Het uitgangspunt is dus dat het werk afgerond kan worden. Dat mogen ze samen regelen. Dit is tot nu toe altijd goed gegaan, dus ik merk dat het geven van meer vertrouwen en verantwoordelijkheid je team laat groeien. 

Willen collega’s meer dan twee dagen verlof opnemen? Dan stellen zij mij op de hoogte zodat we samen kunnen overleggen hoe dit kan passen. De reden dat het vanaf twee dagen verlof wel met mij overlegd wordt, is omdat de impact van het ontbreken van een collega dan groter wordt. Er moet beter afgestemd worden hoe het werk afgerond kan worden en wie het werk (tijdelijk) overneemt. Dat doen we dus ook samen. 

Ik ben ervan overtuigd dat medewerkers zélf kunnen bepalen hoeveel dagen vrij zij nodig hebben. Het zijn immers volwassen mensen. Als ondernemer mag ik ook mijn eigen vakantiedagen bepalen, dus ik gun het mijn werknemers ook. Ik houd niet meer met een lijstje bij wie hoeveel vakantiedagen heeft. Op deze manier bevordert het loslaten van vaste vakantiedagen productiviteit, creativiteit en onderling vertrouwen in elkaar en in zichzelf.

Wanneer laten jullie vaste vakantiedagen los?

Ben jij een werkgever en heb je oren naar een nieuwe manier van werven? Neem contact met mij op om samen de mogelijkheden te bespreken. Ik denk graag met jou mee over hoe jij op een innovatieve manier personeel vindt, werft en bindt. Bel, mail of app mij via 06-46013627.