5 x inzichten na een half jaar met het curriculum future werken

Een selectiemiddel waarbij de toekomst centraal staat. Het kan met het curriculum future. Inmiddels werken mijn collega’s en ik van LEF Recruitment en LEF Green al bijna zes maanden met dit selectiemiddel. Tijd om eens de balans op te maken wat werken met dit middel ons heeft gebracht de afgelopen maanden.

Op 26 april 2021 plaatste ik mijn eerste blog over het curriculum future. Een selectiemiddel dat nog volop in ontwikkeling is en waarbij de focus niet op het verleden – maar op de toekomst ligt. De kandidaat krijgt met dit document de ruimte om ambities, toekomstplannen en gewenste ontwikkelingen al tijdens de selectieprocedure bespreekbaar te maken.

Voor werkgevers biedt dit document de mogelijkheid zich te onderscheiden van de rest en een betere match te maken voor de lange termijn. De reden dat wij het curriculum future ontdekten komt namelijk uit de praktijk. We waren namens LEF Recruitment bij een van onze relaties op bezoek. Deze relatie is onderdeel van een groot buitenlands bedrijf. Voor de vestiging in Nederland mogen wij de wervings- en selectieprocedure uitvoeren.

Missend toekomstperspectief

Er waren een aantal collega’s bij dit bedrijf weggegaan omdat ze een toekomstperspectief misten. Onze relatie was een beetje verbaasd, omdat ze dit gewenste toekomstperspectief hadden gemist tijdens de arbeidsrelatie. Er werd niet over gepraat, met een aantal exits als gevolg. Dat was voor ons het moment waarop we realiseerden dat dit ook anders kon. Door al vroegtijdig over de toekomstambities van een kandidaat te praten, kun je inschatten of deze ambities passen bij jullie als bedrijf.

Zo ontstond mijn interesse en fascinatie voor dit nieuwe selectiemiddel, het curriculum future. We zijn nu bijna zes maanden verder nadat ik hier een blog over schreef. In de tussentijd werd een combinatie van mijn artikelen gepubliceerd op Werf &, maakten we ons eigen template, mochten we dit selectiemiddel bij relaties implementeren en over een week staat de eerste curriculum future-sessie op het programma.

Tijdens deze sessie komen professionals bij elkaar om te brainstormen over de groei van het curriculum future. Professionals op het gebied van recruitment, hr en arbeidscommunicatie. Ook benieuwd naar deze sessie? We houden je uiteraard op de hoogte! 

Goed, dan is het nu tijd voor mijn vijf inzichten na bijna zes maanden werken met het curriculum future.

1. Onze gesprekken met relaties veranderen

Het curriculum future heeft niet alleen onze gesprekken met kandidaten veranderd, maar ook met onze relaties. We kijken veel verder dan de nabije toekomst. Het kan namelijk zo zijn dat er voor de nabije toekomst een tekort is aan functieprofiel X, maar dat uiteindelijk blijkt dat er een vacature moet komen voor functieprofiel Y.

We voeren diepgaande gesprekken over de toekomstambities van onze relaties. Waar willen zij naartoe en wie hebben zij daarvoor nodig? Het curriculum future leert ons verder te kijken dan een paar maanden. Wij gaan voor een duurzame match en dat is de match voor de lange termijn. Daarom zijn onze gesprekken sinds de introductie van het curriculum future veranderd.

2. Het functieprofiel verandert ook mee

Zoals ik al eerder zei: het functieprofiel verandert tijdens gesprekken ook mee. Door nog beter de ambities van onze relaties te leren kennen, kunnen we soms concluderen dat functieprofielen onderweg veranderen. We houden er bij LEF van om te graven in ambities, wensen en drijfveren. Daarmee is de inzet van het curriculum future ons op het lijf geschreven. Functieprofielen passen we natuurlijk aan als dit nodig is. Zo kunnen we een geschikt wervingsprofiel maken en de vacature ontwikkelen.

3. We laten het verleden niet volledig los

Het traditionele denken is diep in de organisatiecultuur van een bedrijf geworteld. Het is makkelijker om te kijken naar het verleden: wat heb je gedaan waardoor wij denken dat je deze functie nu kunt vervullen? Met het curriculum future steken we die vraag anders in: over welke vaardigheden beschik je, waardoor je denkt dat je deze functie kunt bekleden?

Dat betekent overigens niet dat we het verleden helemaal loslaten. Wij vinden het alsnog belangrijk om naar opgedane ervaring en kennis te kijken. Voor sommige beroepen zijn die hard skills ook een absolute vereiste. Het gaat uiteindelijk om maatwerk. We kijken samen met de relatie naar waar we kunnen innoveren en laten het verleden nooit helemaal los. Echter zetten we wel een toekomstgerichte blik centraler binnen de arbeidsbemiddeling.

4. Referenties blijven zonder twijfel belangrijk

Een belangrijk onderdeel van de selectieprocedure en solliciteren met cv zijn referenties natrekken. Referenties blijven binnen onze werkwijze met het curriculum future ook belangrijk. Daar maken we ons niet los van, daar halen we veel te veel waardevolle informatie uit. Het curriculum future geeft werken met referenties wel een nieuwe impuls, omdat je met referenten ook kunt bespreken hoe zij verwachten dat de kandidaat zich kan ontwikkelen en binnen welke sfeer en cultuur hij het beste tot zijn recht komt. Daarmee kun je als recruiter ook je beeld aanscherpen over de potentiële ontwikkeling van een kandidaat.

5. De toekomst mag centraal komen te staan

We begonnen dit avontuur met het curriculum future niet met een specifiek doel voor ogen. Natuurlijk hadden we bepaalde ideeën, maar hoe langer we met dit document werken, hoe scherper die ideeën worden. Het hielp ons zelfs met het aanscherpen van ons missie statement bij LEF Recruitment:

Innovatieve thema’s binnen recruitment zoals het curriculum future, open hiring en videomarketing implementeren binnen onze samenwerking met relaties en kandidaten.

We zijn fanatieke vernieuwers. We stellen traditionele denk- en werkwijze graag aan de kaak over de functie en waarde. Datzelfde doen we met het cv. We sluiten dus absoluut onze ogen voor het verleden niet, want dat is en blijft belangrijk. Maar tijdens de arbeidsbemiddeling gaat het over het heden en de toekomst. Zeker in het kader van een duurzame match voor zowel werkgever als kandidaat.

Daarom blijven we verder werken aan de groei van het curriculum future als voornaamste selectiemiddel. Ook daar is plek voor opgedane kennis en ervaring, maar de toekomst is belangrijker. Op die manier krijgen professionals een nieuwe mogelijkheid tot meer vrijheid binnen hun eigen loopbaan en kunnen relaties een betere match maken op basis van gezamenlijke ambities en toekomstplannen.

Ben jij een werkgever en heb je oren naar een nieuwe manier van werven? Neem contact met mij op om samen de mogelijkheden te bespreken. Ik denk graag met jou mee over hoe jij op een innovatieve manier personeel vindt, werft en bindt. Bel, mail of app mij via 06-46013627.