Het curriculum future als selectiemiddel – een kant-en-klaar template inclusief voorbeeld

In 2021 ontdekte ik iets bijzonders: het curriculum future als nieuw selectiemiddel. In de tussentijd implementeerde ik samen met mijn collega’s van LEF Recruitment en LEF Green het cf in de procedure. Het is een leidraad geworden om binnen de procedure van LEF naar ambitie, intrinsieke motivatie en persoonlijkheid te kijken in plaats van naar het verleden. Hoe gebruik je het curriculum future als selectiemiddel?

In het afgelopen jaar schreef ik al meerdere blogs over het curriculum future:

  1. Een introductie in het curriculum future;
  2. 5 x inzichten na een half jaar werken met het curriculum future;
  3. Zo zet je het curriculum future in bij de vacature.

Op het Recruiters United Innovation Event was ik aanwezig als gastspreker. Samen met Maarten Westerduin van het SkillsCV. We spraken over een toekomstgerichte arbeidsmarkt waarbij het cv zijn prominente rol als selectiemiddel verliest. Wij hebben bij LEF Recruitment en LEF Green het curriculum future goed geïntegreerd, het vormt de basis van onze gesprekken met kandidaten. Ik ontving op het event veel positieve reacties over onze manier van werven en selecteren, maar er waren ook (terechte) kritische vragen.

Een functioneel selectiemiddel

Ik zie het als een onderdeel van mijn missie om het curriculum future groots op de kaart te zetten. Maar, als ik dat wil bereiken, is het ook de bedoeling dat grote (corporate) organisaties de mogelijkheid krijgen om dit document toe te passen. Wij gebruiken het bij LEF als de ideale gespreksstarter, maar het moet ook kunnen dienen als functioneel selectiemiddel, zodat je op basis van het cf een eerste selectie van kandidaten kan maken.

Daarom hebben we het curriculum future opnieuw aangescherpt. Met als doel een meer neutrale insteek, zodat het voor andere organisaties makkelijker wordt om het template in te zetten. Het curriculum future bestaat uit 6 elementen:

Mijn ambitie

Je start bij het benoemen van jouw zakelijke ambitie. Wat is de volgende stap in jouw carrière? Welke rol of functie ambieer je? Hoe ziet jouw ideale groei- en ontwikkelpad eruit? Welke functies kun je bekleden om jouw ambitie te volbrengen?

Mijn relevante ervaring

Vervolgens ga je verder met jouw relevante ervaring. Dit kan gaan over opleidingen, trainingen, cursussen of eerdere functies die je hebt gehad. Met het benoemen van deze ervaring vertel je ook wat je hebt geleerd wat nu waardevol is voor het volbrengen van jouw ambitie

Mijn persoonlijke profiel

Wie jij bent, is onwijs belangrijk. Daarom vul je jouw curriculum future aan met een persoonlijk profiel. We duiken dieper in op wie je bent, waar je voor staat en waar je blij van wordt. Wie ben je thuis? Wat zijn belangrijke normen en waarden voor jou? Hoe wil je bijdragen aan de wereld? Waar krijg je energie van? Wat voor hobby’s heb je?

Mijn aanbevelingen

We zijn benieuwd naar hoe anderen de samenwerking met jou hebben ervaren. Op het curriculum future is er daarom ruimte om jouw aanbevelingen te noemen. Je kunt hierbij ook een link toevoegen naar jouw profiel op LinkedIn. 

Aanvullende informatie

Het curriculum future sluit je af met praktische informatie zoals een salarisindicatie, het gewenst aantal uren om te werken, een ideaal aantal vakantiedagen en wat bijvoorbeeld jouw balans is tussen thuis- en op kantoorwerken. 

Met ons voorbeeld, kun je zien hoe het curriculum future steeds meer op het cv gaat lijken. Niet qua inhoud, wel qua opmaak. Op die manier denk ik dat het voor organisaties makkelijk wordt om het selectiemiddel over te nemen en te integreren. Ben jij de volgende? Ik help je er graag bij! Bel, mail of app mij welkom@jorisbverhoeven.nl of 06-46013627.