Hoe maak je de keuze tussen een generalist of specialist? 5 x vragen die je helpen bij de keuze

Met LEF Recruitment en LEF Green spreken we jaarlijks honderden kandidaten die solliciteren voor een vacature die wij mogen invullen. Bij LEF Recruitment zijn we voornamelijk verantwoordelijk voor het invullen van vacatures voor het mkb. Met LEF Green focussen wij ons op vacatures in de duurzaamheidssector. De vraag of je voor een breder inzetbare werknemer of werknemer met specialistische kennis moet kiezen is nog altijd relevant. Hoe kies je voor de juiste werknemer voor jullie bedrijf en waar let je op tijdens de sollicitatieprocedure? 

Twee jaar geleden verscheen er op de website van DeOndernemer een groot artikel met in de hoofdrol Rob Neutelings, bestuursvoorzitter van beroepsopleider Curio, die pleit voor een afschaffing van diploma’s. Hij ziet voor diploma’s liever een talentenpaspoort in de plaats komen. In het artikel onderbouwt Neutelings zijn statement, want het is een interessante discussie die steeds meer mensen bezighoudt: wat is nu eigenlijk de waarde van een diploma? De waarde van een diploma is er zeker. Naast het opdoen van belangrijke vakkennis en het kennismaken met het werkveld door middel van een stage, toont een diploma ook een belangrijke eigenschap: doorzettingsvermogen.

Toch is een diploma niet zo belangrijk meer als dat het ooit was in het werkveld. Zeker nu ook de kwaliteit van het onderwijs met tijd en wijlen voor een maatschappelijke discussie zorgt, is een diploma niet het enige waar wij naar kijken bij het aannemen van het juiste personeel op de juiste plek. Een diploma wil naast doorzettingsvermogen niet per se veel over de persoon in kwestie zeggen die solliciteert voor een functie. Tegenwoordig zijn er zoveel manieren om je kennis te vergroten, ervaring op te doen in het werkveld en up to date te blijven van recente ontwikkelingen binnen een vakgebied. Daar is niet altijd een opleiding voor nodig.

Curriculum future

Als je mij wat beter kent, weet je dat ik groot voorstander ben van het curriculum future. Dit is een alternatief op het aloude cv en legt de focus op iemands ambitie, intrinsieke motivatie en persoonlijkheid. Wij hebben middels het curriculum future al meerdere mooie matches mogen maken. Het is dan ook mijn missie om dit soort thema’s groot op de kaart te zetten en te implementeren binnen de arbeidsmarkt.

Het verschil tussen een generalist en specialist

Het allerbelangrijkste verschil tussen een generalist en een specialist is de verdiepende kennis. Waar een generalist vaak over een zeer brede basiskennis beschikt en daarom op meerdere gebieden inzetbaar is, beschikt een specialist over zeer verdiepende en uitgebreide kennis binnen één vakgebied of thema. De keuze om voor een generalist of specialist te kiezen, is volledig afhankelijk van de functie waar een kandidaat gevonden voor moet worden.

Softskills vs. hardskills 

Zoals ik al eerder vertelde, focussen we ons met LEF Recruitment vooral op vacatures binnen het mkb. Dit zijn vacatures waarvoor softskills misschien belangrijker zijn dan hardskills. Softskills zijn persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden. Wanneer wij een vacature moeten invullen binnen het mkb, waar specialistische kennis voor een functie niet altijd de hoogste eis is, hebben we tijdens de selectieprocedure veel meer ruimte om te ontdekken hoe goed een kandidaat bij de bedrijfscultuur past en wat de intrinsieke motivatie van deze persoon is.

Met LEF Green focussen we ons op de duurzaamheid en is het vinden van een kandidaat voor de vacatures die we hebben moeilijker dan voor posities binnen het mkb. Het gevolg van deze moeilijkheidsgraad is dat je als organisatie en recruiter minder eisen kan hebben over de softskills van een kandidaat. Voor de functies uit dit werkveld zijn nu eenmaal hardskills, vaardigheden zoals vakkennis, een vreemde taal spreken en specifieke rijbewijzen veel belangrijker voor de uitvoering van een functie. Je kan moeilijk iemand met een marketingachtergrond en een grote intrinsieke motivatie aannemen voor een functie als werkvoorbereider zonnepanelen. Voor zo’n functie zijn hardskills nu eenmaal het belangrijkst.

Met dat gezegd hebbende, komen we ook weer terug op de waarde van een diploma. Een diploma is een instrument om de specialistische kennis van een sollicitant meetbaar te maken. Daarmee is het hebben van een specifiek diploma voor de vacatures die wij bij LEF Green uitzetten belangrijker dan bij de vacatures vanuit LEF Recruitment.

Vind je het nog steeds moeilijk om te beslissen of jullie voor een bepaalde vacature op zoek zijn naar een generalist of een specialist? Lees dan de onderstaande vragen nog eens door:

1. Wat voor vacature moet er ingevuld worden?

Is het een vacature waarbij de functie niet direct aan het redden van levens of bijvoorbeeld ingewikkelde technische kennis wordt gelinkt? Dan is de kans groot dat een generalist ook goed bij jullie bedrijf of organisatie past. 

2. Is het een pre dat een nieuwe werknemer goed aansluit bij de bedrijfscultuur?

Op het moment dat je als organisatie of bedrijf zijnde veel waarde hecht aan een team dat volledig op elkaar is afgestemd, is het belangrijk dat je let op de softskills van iemand. Hoe communiceert deze persoon? Kan deze persoon goed luisteren? Is deze persoon stressbestendig? Is deze persoon iemand die graag in een team werkt? 

3. Wat is de balans tussen de juiste kennis en ervaring voor deze functie?

Is in deze functie kennis, (levens)ervaring of een balans hiertussen belangrijk? Sommige specialistische functies vragen een balans tussen kennis en ervaring binnen het werkveld. Het gaat dan over de meetbare hardskills. Echter wordt veel functies ook gewenst dat een nieuwe kandidaat over kennis en de benodigde levenservaring beschikt. Bij een functie binnen het MKB zal de bereidheid om iemand aan te nemen die feilloos in het team past, een grote intrinsieke motivatie heeft en goed met mensen om kan gaan groter zijn dan iemand die over de volledige kennis beschikt, maar het aan de gewenste softskills ontbreekt.

4. Hoe groot is de ruimte om concessies te doen bij het aannemen van personeel?

Dit sluit aan bij de vorige vraag. Wanneer je een absolute specialist op het gebied van duurzame installatietechniek zoekt, die eigenlijk niet dol is op de vrijdagmiddagborrel – is er toch een grote kans dat deze persoon wordt aangenomen. Bij een vacature voor deze functie is nu eenmaal de specialistische kennis het belangrijkste voor het goed uitvoeren van het werk. Je hebt bij functies met een hoge specialistische kennis vereiste namelijk een grotere bereidheid om concessies te doen, omdat hardskills het belangrijkste criterium is. 

5. Hoe groot is de interesse voor deze vacature en functie?

Is de vacature die uitgezet wordt erg populair? Dan heb je automatisch meer keuze tussen kandidaten. Dit is niet de belangrijkste vraag die je jezelf kan stellen, maar het is wel handig om in je achterhoofd te houden dat je als organisatie en bedrijf nu eenmaal meer keuze hebt op het moment dat je veel reacties voor een vacature krijgt. Een manier om het draagvlak voor jullie vacature te vergroten, is aan je employer branding te werken.

Ben jij een werkgever en heb je oren naar een nieuwe manier van werven? Neem contact met mij op om samen de mogelijkheden te bespreken. Ik denk graag met jou mee over hoe jij op een innovatieve manier personeel vindt, werft en bindt. Bel, mail of app mij via 06-46013627.