Solliciteren zonder cv: de eerste indrukken

Iets langer dan een jaar geleden ontdekte ik het curriculum future (cf). Een document dat de focus niet legt op werkervaring en opgedane kennis, maar op toekomstambities en intrinsieke motivatie. Een zeer interessant document, waar we bij LEF Recruitment en LEF Green inmiddels onze eigen draai aan hebben gegeven. In april verstuurden we nog maar enkele cv’s (op verzoek van relaties), maar werden kandidaten voornamelijk voorgesteld door middel van hun eigen cf en een link naar hun LinkedIn-profiel.

Net voordat april aanbrak besloot ik dat we een statement moesten maken. We zijn nu iets langer dan een jaar bezig met het curriculum future integreren in onze werkwijze en de eerste reacties zijn positief. Maar ik ben ambitieus. Ik wil dat het curriculum future de vervanger wordt van het aloude cv. Dat betekent ook dat we het niet alleen binnen de kantoren van LEF Recruitment en LEF Green kunnen houden.

Het mag groter. Dus tijd voor de volgende stap.

Ik nam dus een relatief rigoureus besluit om in april namens LEF Recruitment geen cv’s meer te sturen naar relaties om kandidaten voor te stellen. Wat we dan wel sturen? Een eigen curriculum future (gemaakt door de kandidaat, met onze hulp) en een link naar het LinkedIn-profiel van de kandidaat. De belangrijkste informatie is daar namelijk te vinden, dus als werkgevers dit belangrijk vinden kunnen zij hier terecht.

LinkedIn is niet altijd up-to-date

LinkedIn kent in Nederland ongeveer vijf miljoen gebruikers, dus dat zou in theorie kunnen betekenen dat de hele beroepsbevolking over een profiel beschikt. Maar die profielen zijn in veel situaties niet altijd up-to-date. Er ontbreekt belangrijke informatie op het profiel qua werkervaring of introductie. Kopregels en profielfoto’s ontbreken of laten te wensen over.

Google jouw naam maar eens op LinkedIn. De kans is groot dat jouw LinkedIn-profiel als eerste naar boven komt. Daarmee is jouw profiel dus goed zichtbaar op het wereldwijde web – zonde als daar niets mee gebeurt. Om onze kandidaten goed te ondersteunen tijdens hun zoektocht naar een nieuwe baan, werken we samen met sollicitatie-expert Jesse Geul. Met toegang tot zijn training over LinkedIn, kunnen kandidaten nu zelf aan de slag met hun profiel goed in te stellen.

We hebben de status van de LinkedIn-profielen van tevoren dus ietwat onderschat, maar hebben met Jesse de juiste persoon om deze profielen te verbeteren. Daarom blijven we deze werkwijze ook na april doorzetten: wij sturen alleen nog cv’s als hier door een relatie expliciet om gevraagd wordt. Idealiter ontvangen zij van ons dus voortaan het cf en een link naar het LinkedIn-profiel van een kandidaat!

Er zijn overigens ook profielen wél volledig ingevuld en up-to-date. Het viel ons alleen wel al snel op dat dit niet voor iedereen de standaard is.

Positieve reacties van zowel kandidaten als relaties

Na de pilot konden we natuurlijk als team al een aantal conclusies trekken over onze ervaringen. Mijn collega Linda (Manager Recruitment), zei er het volgende over:

Mijn ervaring over het voorstellen zonder cv is erg positief. Vooral in combinatie met het CF en/of een voorstelling naar de klant zegt een LinkedIn profiel vaak meer dan genoeg. Ik heb pas een enkele keer gehad dat ik het cv alsnog mee stuurde, omdat het bijvoorbeeld een erg mooi en goed opgemaakt cv was of dat het LinkedIn-profiel niet voldoende was. Ik merk ook dat nu ik hoofdzakelijk mensen via LinkedIn benader, deze mensen vaak al actief zijn op LI en dus een prima profiel hebben om voor te stellen.”

Maar, wij kunnen er natuurlijk iets van vinden (en dat vinden we ook), maar hoe denken onze relaties en kandidaten erover om voortaan een curriculum future in plaats van cv te maken? Een greep uit de reacties die ik verzamelde bij mijn collega’s:

Relaties vonden onder andere dit:

Wat een sterke manier van voorstellen. Dit sluit perfect aan op onze manier van personeel werven.”

Zolang alle praktische informatie verwerkt is in het cf, zie ik echt een meerwaarde van dit document.”

Kandidaten zeiden het volgende:

“Ik vond het erg lastig om het cf in te vullen, maar juist wel heel goed om hier eens over na te denken en hetgeen wat in mijn hoofd zit zo goed mogelijk te verwoorden.”

“Ik heb nog niet eerder zo goed nagedacht over wat ik wil in de toekomst, maar dit document zette me echt aan het nadenken. Hierdoor heb ik voor mezelf ineens veel duidelijker welke stap ik wil maken.”

Ik kan me middels jullie cf veel beter verwoorden dan door simpelweg een cv’tje door te sturen, dank daarvoor!”

Hoe nu verder?

Als expert in recruitment en bevlogen ondernemer is het mijn doel om innovatieve thema’s binnen recruitment sterk op de kaart te zetten. Ik durf te zeggen dat dit het mooiste vak ter wereld is. Elke dag werk ik met veel passie aan de koers van LEF Recruitment, LEF Green en Expert in Recruitment. Daarmee werk ik niet alleen aan de koers van mijn bedrijven. Ik werk ook aan de koers van nauw betrokkenen zoals collega’s, kandidaten en relaties. Zij zijn hier allemaal onderdeel van.

Het curriculum future is een thema dat helemaal binnen die innovaties past. Daarom pakken we nu door en implementeren we deze werkwijze door ons volledige raamwerk. Onze inhoudelijke gesprekken met kandidaten hebben de focus op (toekomst)ambities en intrinsieke motivatie. Vanuit daar maken we de vertaalslag naar de functie en bedrijfscultuur van onze relatie.

Ook met onze relaties gaan wij onze vacature intakes meer richten op de toekomst. Dat betekent concreet dat wij veel meer naar de ambitie van het bedrijf willen kijken in plaats van de focus op de collegiale behoefte van nu te leggen. Waar wil het bedrijf naartoe groeien en wie hebben zij daar nu, maar ook in de toekomst voor nodig? Hoe verandert zo’n rol naarmate een collega voor een aantal jaar werkzaam is?

Het zijn goede voornemens, waarvan ik weet dat veel recruiters ze hebben. Het wordt nu tijd om dit toekomstgericht werven en selecteren naar het heden te brengen. De arbeidsmarkt is krap en die krapte zal de komende jaren toenemen door o.a. het groeiende personeelstekort, de uitloop in verschillende branches en de komst van nieuwe technologieën. Daarom is het nu, misschien wel belangrijker dan ooit, dat we het menselijke aspect van recruitment behouden en benadrukken.

Zoals ik in mijn post al zei: wij gaan niet dwarsliggen als een relatie toch aandringt op het ontvangen van een cv. Maar we gaan wél intensief aan de slag om onze relaties (en kandidaten) mee te nemen in de mogelijkheden van het cf. Zo zetten we weer een nieuwe stap om op termijn het aloude cv te vervangen. Doe jij mee met deze toekomstgerichte beweging in de recruitment branche?

Ben jij een werkgever en heb je oren naar een nieuwe manier van werven? Neem contact met mij op om samen de mogelijkheden te bespreken. Ik denk graag met jou mee over hoe jij op een innovatieve manier personeel vindt, werft en bindt. Bel, mail of app mij via 06-46013627.