Solliciteren zonder cv – zo doen we dat met open hiring en het cf

Al een tijdje schrijf ik over de ontwikkeling en toegevoegde waarde van het curriculum future. Met dit document leg je de focus op de toekomst in plaats van op het verleden. Hierdoor is er tijdens de sollicitatieprocedure al ruimte voor dromen, doelen en ambities van de werknemer én de werkgever. Door open hiring en het curriculum future met elkaar te verbinden wordt solliciteren zonder cv mogelijk. 

Afgelopen week ben ik met mijn collega’s Demi en Jeanne aan de slag gegaan voor onze nieuwe relatie. Binnenkort opent marketingbureau Grizzly New Marketing namelijk een vestiging in ’s-Hertogenbosch en wij mogen als LEF Recruitment de werving en selectie van nieuw personeel voor onze rekening nemen. Daar zijn we natuurlijk enthousiast over!

Niet alleen omdat recruitment onze allergrootste passie is, maar ook omdat Grizzly New Marketing een mooie partij is om mee te werken. Ze werden door werknemers gekozen als Beste Werkgever van 2019-2020. Daarnaast staan ze open voor creatieve ideeën met betrekking tot de werving en selectie van personeel. Nou, die creatieve ideeën zijn al zeker uitvoerig besproken. We gaan voor het vullen van openstaande vacatures namelijk aan de slag met open hiring én het curriculum future – waardoor dit een sollicitatieprocedure wordt zonder het gebruik van het cv.

Kiezen voor open hiring

Open hiring werkt simpel. Jij wilt de baan. Welkom. Laat maar zien wat je kunt. Open hiring vindt vaak plaats tijdens de procedures voor banen met een praktische aard. De functies die openstaan bij Grizzly New Marketing, zijn functies waarbij toch zeker de beschikking over bepaalde ervaring en hard skills gewenst is. Bij het vullen van deze vacatures is het toepassen van open hiring relatief nieuw. Toch gaan we het doen. 

Iedereen kan zijn/haar gegevens achterlaten. We vragen om de naam, woonplaats en contactgegevens. Vanuit deze aanmeldingen vinden de eerste gesprekken plaats. Iedereen die denkt geschikt te zijn voor een openstaande vacature bij Grizzly kan reageren. Ondertussen krijgen kandidaten de mogelijkheid om een eigen curriculum future op te stellen. We zijn benieuwd naar persoonlijke passies, kernwaarden en missie. 

Daarnaast kijken we met het curriculum future ook naar kwaliteiten en ervaringen waarover iemand nu al beschikt. Wat heb jij al gedaan waardoor deze baan bij jou past? Er is tijdens de gesprekken ruimte voor toekomstplannen en ontwikkeldoelen in plaats van dat de focus ligt op waarom iemand bijvoorbeeld is weggegaan bij een vorige werkgever.

Concrete acties met het curriculum future

Een paar weken geleden had ik een lunchafspraak met een contact van mij. Ik vertelde enthousiast over het curriculum future en hoe ik hoop dat dit document over vijf tot tien jaar het aloude cv vervangt. Ik schreef al meerdere bijdragen over het curriculum future, waaronder dit artikel met een introductie en dit artikel over de inzet. Die bijdrages werden door Werf & gecombineerd in een artikel voor het platform. Dat artikel lees je hier!

Op deze manier wint het curriculum future aan terrein en dat vind ik het een prachtige ontwikkeling om te zien. We hebben vanuit LEF Recruitment en LEF Green een eigen template gemaakt om kandidaten te inspireren een curriculum future toe te voegen aan hun documenten. Toch is en blijft er veel ruimte voor vrije invulling – omdat het curriculum future een behoorlijk nieuw selectiemiddel is. Daarom maakte ik deze video.

De reacties op mijn artikel dat op Werf & verscheen waren enthousiast. Echter werden er ook goede vragen gesteld. Het concept van het curriculum future is leuk, maar hoe krijg je relaties hierin mee? Waarom zouden organisaties het cf prioriteren boven het cv? Dat is iets om over na te denken. Terug naar die lunch dus. Ik vertelde over het curriculum future. Mijn contact kwam met een goed idee. Waarom experimenteer je niet met het curriculum future door open hiring in te zetten bij een relatie?

Open voor innovatie(s)

Die suggestie zorgde er bij mij voor dat ik niet stil bleef zitten en het idee aan Grizzly New Marketing voorlegde. Wat zo tof is aan deze organisatie, is dat zij écht openstaan voor nieuwe ideeën en daarmee dus ook voor de suggesties van LEF Recruitment. Ze durven buiten die gebaande paden te treden en daarmee starten we een campagne op waarin open hiring én het curriculum future samenkomen.

In overeenstemming met Grizzly New Marketing leggen we de bedrijfsambities naast de ambities van de kandidaten. Op die manier kijken we niet alleen naar hoe de partijen nú een match zijn, maar kijken we vooral ook naar de toekomst: hoe zorgen we ervoor dat zowel werkgever als werknemer een duurzame match zijn en blijven? Wat hebben de partijen van elkaar nodig om die duurzame match (ook in de toekomst) te faciliteren? 

De waarde voor de relatie

Wil je ook met het curriculum future werken, maar weet je nog niet hoe je relaties hierin meekrijgt? Wij zijn nu een paar maanden bezig met de inzet van het curriculum future. Ik kan alvast één duidelijke tip meegeven: zorg dat je voor de relatie kunt uitleggen wat de toegevoegde waarde van dit document is. Trends kennen we allemaal. Trends die uiteindelijk geen trends meer zijn ook. Maar het curriculum future heeft juist voor de veranderende arbeidsmarkt waarde.

Wanneer jij als recruiter specifiek gericht aan jouw relatie kunt uitleggen wat de mogelijkheden van het curriculum future voor hem/haar zijn, weet ik zeker dat er ruimte is voor meer. Kom je er niet uit? Dan kijk ik graag met je mee naar de mogelijkheden. Samen maken we het curriculum future groter! Ik houd je in ieder geval op de hoogte van updates rondom onze plannen.

Ben jij een werkgever en heb je oren naar een nieuwe manier van werven? Neem contact met mij op om samen de mogelijkheden te bespreken. Ik denk graag met jou mee over hoe jij op een innovatieve manier personeel vindt, werft en bindt. Bel, mail of app mij via 06-46013627.