Succesvol virtueel personeel aannemen? Check deze 3 x tips

Sinds het uitbreken van de coronapandemie – ruim 2,5 jaar geleden – werd virtueel personeel aannemen voor even de standaard. Binnen een afzienbaar korte tijd werden we gedwongen om vanuit huis te werken. Procedures werden on hold gezet, vacatures werden ingetrokken en de gesprekken die plaatsvonden, waren vanachter een scherm. De pandemie zorgde ervoor dat virtueel solliciteren een vaste plek binnen de recruitmentstrategie aannam. Leer op een succesvolle manier virtueel personeel aan te nemen.

Met LEF Recruitment en LEF Green hebben we daarom ook na de pandemie virtuele intakes. Dit zijn onze eerste gesprekken die we voeren met een kandidaat. Waarom digitaal? Omdat het niet alleen sneller is, maar ook duurzamer. Daarbij voelt het voor kandidaten toch laagdrempeliger om eerst een online gesprek te hebben. Vooral omdat we inmiddels niet anders gewend zijn, maar ook omdat het wel degelijk verschilt met op kantoor komen in nette kleding en je cv onder de arm als kandidaat, terwijl een recruiter je opwacht. Een Teams-gesprek voer je vanuit je eigen huiskamer!

Hybride solliciteren

Een virtuele sollicitatieprocedure houdt in dat het volledige proces online verloopt. Je ziet nu in de praktijk veelal een hybride-variant, waar ik ook groot voorstander van ben. Als de mogelijkheden er zijn, is het mijn advies dat een kandidaat bij een tweede gesprek wel fysiek aanwezig is. In de coronaperiode was het geregeld zo dat de procedure volledig online was. Een kandidaat zag dan echt pas de werkvloer voor het eerst tijdens zijn/haar eerste dag. Kies je er wel voor om het sollicitatieproces voor het voornaamste deel online te voeren? Check dan mijn drie tips:

1. Kies de juiste software

Er zijn veel mogelijkheden als het om videobellen gaat. Denk aan WhatsApp, Facebook Messenger, Instagram en Facetime. Om te videobellen via een desktop kun je denken aan Zoom, Skype en Microsoft Teams. Het zijn allemaal waardevolle tools om te gebruiken, die je kan uitkiezen op persoonlijke voorkeur. Houd er rekening mee dat je je ook dient te houden aan de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). Je wilt dus wel een tool uitkiezen die volgens deze regel- en wetgeving werkt. Mijn persoonlijke voorkeur ligt bij Teams, omdat dit makkelijk te koppelen is aan de Modern Workspace waar wij bij LEF mee werken.

2. Breng de cultuur en sfeer over

Het voordeel van fysieke sollicitatieprocedures is natuurlijk dat je elkaar in real life ontmoet. De kandidaat kan tijdens zo’n sollicitatiegesprek op een perfecte manier proeven van de sfeer en werkcultuur van een bedrijf. Ontdekken of die sfeer en cultuur bij je passen, is belangrijk voor een kandidaat.

Met het wegvallen van de fysieke mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, is het van belang dat je ook door middel van videobellen die sfeer en cultuur goed weet over te brengen. Zo weet een kandidaat wat hij/zij van een bedrijf of organisatie kan verwachten. 

Het is dus ook mogelijk om tijdens een videocall die cultuur en sfeer over te brengen. Dat kun je doen door een rondleiding door het gebouw te geven, een werknemer aan het woord te laten en de werkplek van de toekomstige kandidaat te laten zien. Hierdoor krijgt de kandidaat (ondanks de videocall) toch een sfeerbeeld van hoe het is om bij jullie te werken. 

3. Bel niet vanuit huis

Als aansluiting op de vorige tip: bel dus niet vanuit je eigen keukentafel tijdens een sollicitatiegesprek. Hierdoor kun je die cultuur en sfeer van de werkvloer niet overbrengen. Een kijkje in de keuken geven kan wel, maar dan is het helaas niet de keuken waar deze kandidaat mogelijk gaat werken. 😉 

Het is fijn als een kandidaat kan zien wat zijn/haar potentiële werkplek is, zodat zij een goede beeldvorming kunnen maken vanuit hun eigen huis. Daarom: bel tijdens sollicitatiegesprekken niet vanuit huis, maar zorg dat je aanwezig bent op de werkvloer.  

Sfeer proeven met VR

Vind je het faciliteren van zo’n virtuele sollicitatieprocedure door middel van videobellen omslachtig? Dan is het een idee om bijvoorbeeld een VR-bril naar de potentiële kandidaat op te sturen. Je maakt dan een tour door het bedrijf met een rondleiding en laat werknemers aan het woord. In essentie hetzelfde, maar dan hoef jij niet degene te zijn die het doet – maar is alles te zien door middel van een virtual reality tour.

Ben jij een werkgever en heb je oren naar een nieuwe manier van werven? Neem contact met mij op om samen de mogelijkheden te bespreken. Ik denk graag met jou mee over hoe jij op een innovatieve manier personeel vindt, werft en bindt. Bel, mail of app mij via 06-46013627.