Wat is de candidate experience?

Ken je dat? Iemand solliciteert op een functie en hoort vervolgens niets meer van de organisatie. Misschien heb je zelf ook eens zo’n ervaring gehad. Deze situaties komen de ervaringen van jouw kandidaat niet ten goede. De ervaringen die hij/zij opdoet, zijn namelijk onderdeel van de candidate experience. Oftewel, de complete ervaring die een kandidaat met jouw organisatie opdoet tijdens het recruitmentproces.

Niets meer vernemen na het insturen van een sollicitatie. Een lullige afwijzing krijgen via de mail. Een standaard afwijzing krijgen via de mail – dat gebeurt ook regelmatig. Je zou uitgenodigd worden voor een gesprek of telefonisch iets teruggekoppeld krijgen, maar wordt uiteindelijk niet meer gebeld. Genoeg voorbeelden van wat er ‘mis’ kan gaan tijdens een sollicitatieprocedure.

De ervaringen van de sollicitant zijn een afspiegeling van het bedrijfsimago en werkgeversmerk. Je laat als bedrijf en organisatie tijdens een sollicitatieprocedure namelijk zien waar je voor staat – en dat kan je maken of breken. Ontevreden sollicitanten die hun negatieve ervaringen met betrekking tot jouw bedrijf of organisatie delen, zijn direct schadelijk voor het imago van een organisatie.

En als je erover nadenkt, is dat compleet logisch. Denk maar eens aan een sollicitant die een positieve ervaring heeft gehad met jouw organisatie – even los van het feit of hij/zij uiteindelijk wordt aangenomen. Zij zullen hun positieve ervaringen delen met anderen en dat versterkt natuurlijk jullie imago op een positieve manier. Wanneer sollicitanten negatieve ervaringen hebben en zij die met anderen delen, krijg je hetzelfde idee, maar dan wel de andere kant op: negatieve aandacht voor je organisatie. 

Wat is nu precies de candidate experience?

Je kan de candidate experience goed vergelijken met de customer journey. De customer journey gaat over de reis die de klant maakt vanaf het moment dat ze voor het eerst in aanraking komen met jouw product, merk of dienst – tot aan het moment dat ze jouw product of dienst ook daadwerkelijk kopen. Vragen die worden gesteld tijdens het optimaliseren van de customer journey zijn bijvoorbeeld: waar loopt mijn klant tegenaan? Wat zijn zijn/haar pijnpunten? Hoe lossen wij dat met ons product of onze dienst op? En nog belangrijker: hoe kunnen we de reis naar een betaalde aankoop zo goed mogelijk laten verlopen?

Bedrijven en organisaties hebben het optimaliseren van de customer journey vaak hoog op de agenda staan – en het is mijn missie met het werk dat ik doe om de candidate experience net zo hoog op die prioriteitenlijst te krijgen. Het is een proces van onschatbare waarde om sollicitatieprocedures in goede banen te leiden. 

Vragen die je kunt stellen bij het opzetten of optimaliseren van de candidate experience zijn er genoeg. Start eens met: wie is er verantwoordelijk voor het invullen van de vacature? Wat is de concrete planning van de procedure? Wanneer koppelen wij wat terug aan de kandidaten? Weet iedere betrokkenen bij het proces zijn rol en wat zijn/haar communicatiemomenten zijn?

Een duurzaam fundament

Door als organisatie actief na te denken over de candidate experience en er ook mee bezig zijn om deze te optimaliseren, kun je veel goeds doen voor je werkgeversimago. En dat is op zijn beurt belangrijk omdat iedere organisatie graag de juiste mensen aantrekt. De juiste mensen aantrekken begint door de sollicitant centraal te zetten tijdens de sollicitatieprocedure. 

Daarmee is de candidate experience een goede eerste stap richting het creëren van een duurzaam fundament rondom het aantrekken van het juiste personeel voor een organisatie. Het opzetten en optimaliseren van de candidate experience is geen taak die je naast de dagelijkse stroom van werkzaamheden ‘eventjes’ uitvoert. Het is een taak die tijd, aandacht en energie verget om de maximale resultaten uit dit proces te halen.

Ben jij een werkgever en heb je oren naar een nieuwe manier van werven? Neem contact met mij op om samen de mogelijkheden te bespreken. Ik denk graag met jou mee over hoe jij op een innovatieve manier personeel vindt, werft en bindt. Bel, mail of app mij via 06-46013627.