Nepvacatures plaatsen, recent geplaatste kandidaten een nieuw aanbod doen, kandidaten negeren, inbreuk maken op privacy en de mens als nummer behandelen: het gebeurt binnen recruitment. Deze streken geven ons vak een slecht imago, terwijl ons vak naar mijn inziens het beste vak is dat er bestaat. Recruitment is mensenwerk. We zijn er voor mensen. Om deze mensen te helpen naar een nieuw avontuur. Daarom ben ik groot voorstander van een keurmerk om aan te tonen dat er volgens een ethische standaard gewerkt wordt.
Precies een week geleden vertrok ik met de trein naar Amsterdam. Er stond mij een bezoek aan de Johan Cruijff Arena te wachten, omdat daar een lunch vanuit de Recruitercode werd georganiseerd. Uiteraard met alle maatregelen en restricties in acht genomen, hebben we genoten van een lunch met vakgenoten. De Recruitercode is opgericht door gemotiveerde professionals, om te gaan staan voor integriteit binnen het vakgebied van recruitment en hr.
Fouten maken mag
Recruitment is mijn grootste passie en ik vind dit het mooiste vak dat er bestaat. Er gebeuren fantastisch mooie dingen zoals iemand op weg helpen naar een nieuw avontuur, een werkgever verblijden met een nieuw teamlid en iemand het beste uit zijn of haar professionele loopbaan laten halen door verschillende kansen te bieden. Tegelijkertijd gaan er ook dingen mis, zoals ik in de introductie van mijn blog al schreef.
Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Dat is ook helemaal niet erg, want van fouten leer je en in een gezonde (werk)omgeving wordt het maken van fouten gestimuleerd. Het is onderdeel van mens-zijn. Maar waar ik me wel van af keer zijn de bewuste acties zoals nepvacatures plaatsen, recent geplaatste kandidaten een nieuw aanbod doen of iemands privacy schenden. Streken om targets te halen.
Het menselijke aspect
Het hele menselijke aspect dat recruitment zo tof maakt, valt daarmee in het niet. En dat zou niet moeten kunnen. Maar omdat recruitment een vrij beroep is, is iedereen vrij om de naam recruiter te dragen, zonder dat daar een ethische commissie op toekijkt. Nu ben ik ook niet van mening dat er zo’n commissie moet komen, omdat het de drempel zou kunnen verhogen om later in te stromen binnen het vak.
Keurmerk voor de toekomst
Vorige week donderdag vond de lunch van de Recruitercode plaats en werd er enthousiast verteld over de toekomstplannen. Hiermee zou een officieel keurmerk zeker een potentiële ontwikkeling zijn. Een keurmerk waarmee zelfstandigen, afdelingen en bureaus kunnen aantonen dat zij werken volgens de ethische waarden en normen van de Recruitercode, zodat werkgevers en kandidaten direct weten dat zij met een betrouwbare partij aan tafel zitten. Maar zover is het nog niet. Voor het zover is is er nog genoeg te winnen en ontwikkelen aan de code.
Er is vanuit de organisatie van de Recruitercode daarom actief gevraagd naar professionals die binnen de ontwikkeling van de code en dus mogelijk van zo’n keurmerk en verdere plannen een bijdrage willen leveren. Ik heb me daar natuurlijk voor aangemeld. Het lijkt mij fantastisch om betrokken te blijven bij de ontwikkeling van een potentieel keurmerk. Zo maken we ons vak nóg sterker en aantrekkelijker. Wat vind jij? Is een keurmerk binnen recruitment van toegevoegde waarde en waarom wel of niet?
Ook aanmelden voor de Recruitercode? Dat kan gemakkelijk via de website.